Erika Lagerbielke
 
Erika Lagerbielke
Erika Lagerbielke & Co AB
Folkungagatan 102 A, 116 30 Stockholm
Tel 070 656 06 66
erika@erikalagerbielke.se
OMSORG OM DETALJERNA GÖR ENKELHETEN VACKER

Erika Lagerbielke är en av Sveriges mest välkända formgivare och glaskonstnärer, hennes design och glaskonst är internationellt uppmärksammad och uppskattad. Hon är verksam med produktdesign, särskilt glasdesign i samarbete med Orrefors. Erika Lagerbielke arbetar med Tomas Åhlman i det egna företaget Erika Lagerbielke & Co AB.

Lagerbielkes formgivning kännetecknas av innovation och funktion med ett form- och färgsäkert uttryck. Hennes specialitet är design av servisglas med fokus på vinupplevelsen och det vackert dukade bordet. De mest kända serviserna är Intermezzo, glaset med droppen i blått eller guld, minimalistiska Merlot, vinupplevelseglaset Difference samt serierna More och Beer - glas för alla dagar.

Lagerbielke har haft ett stort antal separatutställningar över hela världen. Hennes glaskonst har särskilt uppmärksammats för arbetet med ljus, transparens och färger i en kraftfull gestaltning med känslig kunskap om glashantverkens möjligheter.

Erika Lagerbielke har haft ett flertal prestigefyllda specialuppdrag, exempelvis Bröllopsservisen, riksdagens och regeringens lysningsgåva till Kronprinsessparet, Linnéuniversitetets rektorskedja och ceremonistav, Sigfridskräklan för Växjö Stift, en dopskål för Christ Church Cathedral i Oxford, GB samt fönstret Hopp och glasreliefen Källan för altarplatsen i kryptan i Lunds domkyrka. Hon har skapat ett flertal utmärkelser och troféer bland annat för Volvo China Open, Volvo Environmental Prize, Guldklubban till Styrelseakademien och prisskulpturen till Bullen Awards.

Erika Lagerbielke är tillika professor i formgivning vid Linnéuniversitetet där hon med fokus på glas arbetar med utbildning, forskning och regional samverkan. Hennes forskningsintressen är konstnärlig forskning med fokus på glaskonst, glasets kulturella utveckling i Sverige, måltidens materialitet och kultur samt glasets hållbara utveckling.
Nyligen publicerad artikel: Lagerbielke Erika, Aspects on the development of Swedish glass manufacturing An overview 1500–1915, Journal of Glass Studies, Corning Museum of Glass, Corning, USA. ISSN 0075–4250, Vol. 63, s. 303–320.

Erika Lagerbielke och hennes design är flerfaldigt prisbelönt. 2010 erhöll hon Prins Eugenmedaljen av H. M. Konungen för framstående konstnärlig gärning och 2014 S:t Eriks-medaljen av Stockholm Stad.

Erika Lagerbielke är engagerad i ett flertal organisationer och nätverk som Föreningens Svensk Forms Opinionsnämnd, Måltidsakademien, Smålands Akademi, Glasakademin, Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi, Svenska Dryckesakademien och Svenska Designakademien.
CV ⇨